Thursday, October 9, 2014

ကေလးေတြရဲ႕ေမးခြန္း(ေအာင္သင္း)

The Express Times
ကေလးေတြရဲ႕ေမးခြန္း(ေအာင္သင္း)
ေမး ။ ။ ဆရာ ေဆးဝါးဆုိတာကို ကြၽန္ေတာ္တုိ႕ နားလည္ၾကပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ေဆးဆိုတာက ထားပါေတာ့။ ဝါးက ဘာျဖစ္လို႕ ပါလာတာလဲ။ ေဆးဝါးထုတ္လုပ္ေရးလို႕
ဝါးကို ထည့္ၿပီး ဘာေၾကာင့္ေရးတာလဲ။ ဝါးက ဘာအဓိပၸာယ္ရွိလို႕လဲ။
ေျဖ ။ ။ ေအးကြယ့္၊ ေမးထုိက္တဲ့ ေမးခြန္းပါပဲ။ ငါလဲ စဥ္းစားမိသမွ်ေလးကို တစ္ခါက ေရးခဲ့ဖူးေသးသလား မသိဘူး။ ေကာင္းေကာင္းမမွတ္ မိေတာ့ဘူး။ ထားလိုက္ပါေတာ့ေလ။
ဟိုး ေရွးေခတ္က ငါတို႕မွာ ပုလင္းေတြ ဘာေတြမရွိၾကဘူး။ ဒီေတာ့ ပုလင္းလိုေနရာမ်ဳိးမွာ ဝါးကုိ သံုးခဲ့ၾကရတယ္။ ဝါးကလဲ ငါတို႕ တိုင္းျပည္မွာ ထီး႐ိုးဝါး၊ မွ်င္ဝါး၊ ၾကေသာင္းဝါး၊ ဝါးပိုးဝါး စသည္အားျဖင့္
အရြယ္မ်ဳိးစံု အထူအပါးမ်ဳိး စံုရွိတယ္။ ဒီေတာ့ ဝါးက်ည္ေတာက္ အရြယ္မ်ဳိးစံု
ရႏိုင္တာေပါ့။ ေဆးကို သင့္ရာသင့္ရာ ဝါးက်ည္ေတာက္
ကေလးတြထဲမွာထည့္ၿပီးေဖါ့ဆုိနဲ႕ပိတ္ ထားတာေပါ့။ အဲဒီေဆးဝါးက်ည္
ေတာက္ကေလးေတြကို အိတ္ထဲ ထည့္ၿပီး သယ္ယူၾကတယ္။ ေဆးဆရာ တစ္ေယာက္ကို
သြားပင့္ၿပီဆိုရင္ ဆရာက ေဆးဝါးေလးေတြ ထည့္ထားတဲ့ ေဆးအိတ္ကိုလြယ္ၿပီး လိုက္
လာတာကိုး။ ေဆးဝါးမျပည့္စံုဘူး ဆုိတာက သူလိုခ်င္တဲ့
ေဆးပါမလာဘူးလို႕ေျပာခ်င္တာေပါ့။
ပထမစၿပီး သံုးခဲ့တာက ေဆး ထည့္တဲ့ဝါးက်ည္ေတာက္ကိုစြဲၿပီး သံုးခဲ့တာပဲ။ ေနာက္ေတာ့ ေဆးနဲ႕ဝါး ကိုခြဲလို႕မရေတာ့ဘူး။ ဥပမာ- ေဆးထုတ္လုပ္ေရး ဆိုပါေတာ့။ ဘာေဆး ထုတ္လုပ္တာမွန္း မသိေတာ့ဘူး။ အိမ္ သုတ္တဲ့ေဆးလား၊
ေဆးလိပ္ေသာက္ တဲ့ ေဆးရြက္ႀကီးလား ဆိုတာမ်ဳိး ေဝဝါးႏိုင္တယ္။ ဒါေၾကာင့္
ေဆးနဲ႕ဝါးဟာ တြဲဘက္ျဖစ္သြားၿပီ။ ခြဲလို႕မရေတာ့ဘူး။
ေျပာရင္းမွ သတိရလာ ျပန္တယ္။ ေရွးေခတ္က ေဆးလိပ္ဝါး ဆုိတာလဲ ရွိေသးတယ္။ ငါလဲ ဂ်ပန္ ေခတ္ကမွ ေသခ်ာျမင္ဖူးခဲ့တာပါ။ ငါတို႕ျမန္မာေတြက မ်ားေသာအားျဖင့္ ေဆးေပါ့လိပ္ကို ေသာက္ၾကတယ္ မဟုတ္လား။ ဒီေတာ့ စီးကရက္တို႕
ဘာတို႕လို တစ္ဆက္တည္း ကုန္သြားေအာင္ ေသာက္ၾကတာ မဟုတ္ဘူး။
တစ္ပိုင္းတစ္စေလာက္မွာ ခဏရပ္ ထားတတ္ၾကတယ္။ ဒီအခါမွာ ေဆးလိပ္အေခါင္း
ထြက္မသြားေအာင္ ဝါးက်ည္ေတာက္ ကေလးထဲကို တစ္ပိုင္းလွ်ဳိၿပီး ထားတတ္ၾကတယ္။
ေဆးလိပ္မီးကလဲ အလိုလို ၿငိမ္းသြားတာေပါ့။ ေနာက္တစ္ခါ
ေသာက္ခ်င္ျပန္ေတာ့လဲမွ ေဆးလိပ္ကိုထုတ္၊ မီးညႇိ ၿပီးေသာက္ျပန္တယ္။
ဒီေခတ္မွာေတာ့ သနပ္ဖက္ ေဆးလိပ္ကို ေသာက္ၾကတယ္။ အညာဘက္မွာေတာ့ျဖင့္ ေျပာင္းဖူး ဖက္ကိုေသာက္ၾကတာ ဒီေန႕တိုင္ပါပဲ။ ေျပာင္းဖူးဖက္လိပ္ ဆိုတာက အတုတ္ႀကီးပဲ။ လံုးပတ္သံုးလက္မ ေလာက္ရွိမယ္ ထင္တယ္။ အဲဒီေဆး လိပ္ညႇိၿပီး
ေသာက္စမွာ အရသာမရွိလွဘူး။ တစ္မီးသတ္ၿပီး ျပန္ညႇိ ေသာက္လိုက္မွအရသာရွိလာတာ။
ဒီေတာ့ ေဆးလိပ္က်ည္ေတာက္ထဲထည့္ၿပီးမီးသတ္ထားလိုက္တယ္။
အဲဒီက်ည္ေတာက္(ေဆးလိပ္ဝါး)ကုိ တ႐ိုတေသ ထားတာ။ ကေလးေတြ ဘာေတြေဆာ့ၾကလို႕
ေဆးလိပ္ဝါးကုိ တိုးမိတိုက္မိၿပီး ေဆးလိပ္အေခါင္း ထြက္သြားရင္
သိပ္စိတ္ဆုိးၾကတာပဲ။ ဆို႐ိုးစကားေလးတစ္ခုေတာင္ ရွိခ့ဲဖူးေသးတယ္။
”စပါး-စကုဖ်တ္၊ မယားတစ္ခုလပ္၊ ေဆး-တမီး သတ္”တဲ့။ အဲဒီေခတ္က စကုဗ်တ္
ဆန္ဆိုတာ ဒီေခတ္ေပၚ ဆန္းေမႊးတုိ႕၊ ဘာတို႕လို
အလြန္နာမည္ႀကီးခဲ့တယ္လို႕ေျပာၾကတယ္။
ေမး ။ ။ ေဆးဝါးကိုနားလည္ပါၿပီ ဆရာ။ ဒါေပမယ့္ ေဆးဘူးလို႕လဲေခၚ တာရွိေသးတယ္မဟုတ္လား။
ေျဖ ။ ။ ေအး-ဟုတ္တယ္။ ငါသိ သေလာက္ေတာ့ ဘူးသီးကပါလာ တာပါပဲ။ ဟိုေရွးေခတ္က ဘူးသီး ေျခာက္ကိုလဲ အရည္ထည့္စရာအျဖစ္ သံုးၾကေသးတာကိုး။ ဒီေခတ္က်ဳိက္ ထီး႐ိုးပြဲေတာ္ကရတဲ့ လည္ပင္းသိမ္ ဘူးသီးမ်ဳိးေတြေပါ့။
ေျခာက္သြားတဲ့ အခါမွာ အေပါက္ကေလးေဖာက္ (နားထြင္း)ၿပီး အထဲက အေစ့ေတြကို
ထုတ္ပစ္တယ္။ ၿပီးေတာ့မွ ေရဘူး၊ ဆီဘူးအျဖစ္သံုးၾကရတယ္။ ေဆးမွာ လဲအရည္က်ေတာ့
အဲဒီလုိပဲ ဘူးသီး ေျခာက္မွာထည့္ၾကတယ္လုိ႕ယူဆရတာပဲ
ခုမွသတိရလာလို႕ေျပာလိုက္ရဦးမယ္။ေစာေစာကေျပာခဲ့တဲ့ေဆးလိပ္တိုထည့္တဲ့ ေဆးလိပ္ဝါး ကို ေဆး လိပ္က်ည္ေတာက္၊ ေဆးက်ည္ ေတာက္လုိ႕လဲ ေခၚၾကတယ္။ က်ည္ဆုိတာက တစ္ဘက္ပိတ္ျပြန္ကို ေခၚတာမဟုတ္လား။ မင္းတုိ႕ ဒီေန႕သံုး ေနၾကတဲ့
ေသနတ္က်ည္ဆန္ဆိုတာ အဲဒီကလာတာပဲ။ ဒီအရင္က ေသနတ္ေတြ အေျမာက္ေတြ
ပစ္ပုံပစ္နည္းက ေသနတ္ေျပာင္းဝေနၿပီး ယမ္းမႈန္႕ေတြထည့္၊ ေနာက္ၿပီးမွ
အေျမာက္ဆန္၊ ေသနတ္ဆန္ကိုထည့္ၿပီး ယမ္းကုိမီး႐ႈိ႕လိုက္ရတာကိုး။ ေရွးေခတ္
ရာဇဝင္ ႐ုပ္ရွင္ကားေတြထဲမွာ ေတြ႕ၾကဖူးမွာေပါ့။ ေနာက္မွယမ္းေရာ၊
အဆန္ေရာထည့္ထားတဲ့ က်ည္ဆန္ေပၚလာတာ။ တစ္ဘက္ပိတ္ျပြန္နဲ႕ လုပ္ထားတဲ့
ေသနတ္ဆန္ေပါ့။ ဒါကို က်ည္ဆန္လို႕ ေခၚၾကတာပဲ။ ခုေတာ့ျဖင့္ က်ည္လို႕ပဲ
ေခၚေနၾကၿပီ မဟုတ္လား။
ေမး ။ ။ တစ္ခုေမးခ်င္တာ ရွိေသးတယ္ဆရာ။ ေရႊနဲ႕ပတ္သက္တာပါ။ ေရႊေစ်းေတြေျပာရင္း အေခါက္ေစ်း၊ အေခါက္ေရႊလို႕ ေျပာတတ္ၾကတယ္။ ကြၽန္ေတာ္တို႕က အေခါက္ဆိုရင္ ဝက္
သားေခါက္ခ်ည္းပဲျမင္ေနၾကတယ္။အဲဒါရွင္းျပပါဦးဆရာ။
ေျဖ ။ ။ ေအး-ဟုတ္တယ္။ မင္းတို႕ လို လူငယ္အေတာ္မ်ားမ်ားက အေခါက္ဆိုတာကို မသိၾကေတာ့ဘူး။ တို႕ငယ္ငယ္တုန္းကေတာ့ သတင္းစာ ထဲမွာ ေရႊေစ်းႏႈန္းသတင္းမွာ ပုရပုိဒ္ ေခါက္ေရႊ လို႕ အျပည့္အစံုထည့္ေရး တယ္။ ခုေတာ့ျဖင့္
ပုရပုိဒ္ေခါက္လို႕ မေျပာၾကေတာ့ဘူး။ အေခါက္လို႕ပဲ ေျပာၾကေတာ့တယ္။
ဒီေတာ့ရင္းျမစ္ ကေပ်ာက္သြားေတာ့တာေပါ့။
ဒီလိုကြယ့္၊ ေရႊတို႕၊ ခဲတို႕၊ ေၾကး နီတို႕ဟာ ဘာသတၱဳမွ မေရာေႏွာဘဲ သန္႕စင္ေနရင္ အလြန္ေပ်ာ့ေပ်ာင္းတယ္။ မင္းတုိ႕ဝိုင္ယာႀကိဳး ေၾကးနီေလးေတြကို ၾကည့္ပါလား။ ဘယ္ေလာက္ ေပ်ာ့ေျပာင္းသလဲ။ အဲဒီလိုပဲ ေရႊစစ္လာရင္
အလြန္ေပ်ာ့တယ္။ ဒီေတာ့ အျပားခတ္ထားၿပီး ပုရပိုဒ္ ေခါက္သလို မင္းတို႕ေခတ္
တ႐ုတ္ ယပ္ေတာင္ေခါက္သလို ဘယ္ျပန္ ညာျပန္ေခါက္ထားေလ့ရွိတယ္။ အဲဒါ ေၾကာင့္
ပုရပုိဒ္ေခါက္လို႕ ေခၚခဲ့ၾကတာ။ ခုေတာ့အတိုခ်ဳပ္ၿပီးအေခါက္လို႕ေခၚၾကတာေပါ့။
အဲဒါေတြက ငါမွတ္သားဖူးသေလာက္ ေရးခဲ့တာေတြပါပဲ။ မွားတယ္ထင္ရင္၊ ပိုၿပီးေကာင္းတဲ့ အယူအဆ ရွိရင္လဲ ငါ့ဆီကို ေစ်းကြက္ကတစ္ဆင့္ စာေရးလိုက္ၾကပါ။ သုတ ေကာင္းမႈျပဳတဲ့ သေဘာေပါ့။
ေအာင္သင္း

No comments:

Post a Comment